Bokning och tvättider

Det finns många varierande tvättider i de olika bostadsområdena. I din tvättstuga finns det anslag om vilka tider som gäller där. Tvättid bokar du antingen med en bokningscylinder eller i almanacka. (det är skilda system i de olika tvättstugorna). Om maskinerna inte börjat användas inom en timme från tvättidens start så är det fritt fram för någon annan att ta över tvättpasset. Om ni vet att ni inte kan börjatvätta inom en timme sätt upp en lapp som markerar när ni tänker börja ert tvättpass.

Viktigt att städa efter sig!

Det är viktigt att du städar efter dig i tvättstugan. Torktumlarens filter ska vara tömt, alla maskiner avtorkade och golvet rent.

En annan viktig regel är att respektera de bokade tvättiderna. Vad som gäller hos dig finns anslaget i din tvättstuga.

Tvätta inte bygelbehåar i tvättmaskin, inte ens i särskild tvättpåse. Byglarna lossnar lätt under tvätten. Lösa byglar har sönder tvättmaskinen och en dyrbar reparation blir följden.

Mattor och andra grova textilier ska tvättas i grovtvättmaskin.

Att dosera rätt mängd tvättmedel sparar miljön. Att överdosera ger också sämre tvätteffekt.

Ett litet tips om tvättmaskinens lucka inte kan öppnas efter avslutad tvätt: Väldigt ofta får vi som hyresvärd felanmälan om tvättmaskinsluckor som inte går att öppna. Men det finns ett knep – oftast hjälper det att göra så här:

• Försäkra dig först om att tvätten verkligen är klar, så att du inte försöker öppna tvättmaskinsluckan innan tvättprogrammet har gått klart.
• På väggen bakom tvättmaskinen sitter en huvudströmbrytare till maskinen. Slå av den.
• Vänta 15 minuter med avstängd huvudströmbrytare. Därefter sätter du på strömbrytaren igen.
• Gör nu ett försök att öppna tvättmaskinens lucka.

Fel i tvättstugan

Vid fel i tvättstugan är det bra om du anmäler felet så snart som möjligt till din hyresvärd. Sätt gärna en lapp på den maskin som du har felanmält, så att nästa hyresgäst vet att den är trasig – men felanmäld.